Търсене в този блог

сряда, 27 януари 2010 г.

Великаните от U2 нямат умора, когато превземат поредния връх. След като цяла година обикалят света със суперуспешното си турне "360 градуса", беше логично да оглавят класацията на американския уебсайт Pollstar за най-много приходи от концерти на територията на САЩ за 2009-а. Боно и компания са заработили скромната сума от 123 милиона долара, като са продали над 1,3 милиона билети за 360 degrees tour. Но не само заради феноменалните печалби юнаците пяха без хонорар в Берлин в чест на 20 години от падането на Стената.
Прочутите ирландци продължават триумфалния марш и през 2010-а. Феновете в България вече тънат в сладки блянове - след като на трети септември групарите излизат в Атина, а на шести - в Истанбул, може би е логично да прескочат и до София. Уви, индикации до вчера за подобно епохално събитие нямаше. Засега обаче в мегаполиса край Босфора маниаците вече са изкупили и последния пропуск за грандиозното шоу, твърдят от Министерство на културата и туризма в Анкара.
U2 са уникална група и едва ли някой е изненадан от продължаващото лидерство в световния шоубизнес. Започват като банда неопитни, но всеотдайни ученици, вдъхновени от енергията на пънка. От събирането си в Дъблин през 1976-а до днес са с непроменен състав: Боно - вокал и китара, Дъ Едж - соло и клавишни, Адам Клейтън - бас, Лари Мълън Джуниър - барабани. Наричат ги втория най-успешен експортен продукт на Ирландия след бирата "Гинес". Оригиналното звучене, искрените текстове и предизвикателното социално послание са им извоювали уважението на критиците и славата на една от най-значимите и влиятелни рок групи през последните 20 години. Те съчетават дяволската рок музика с безкомпромисните християнски ценности. Не се побират в рамките на единствен стил и неуморно създават нови стандарти - като артисти и като едри бизнесмени в музикалната индустрия. U2 често застават зад благородни каузи като "Амнести интернешънъл", "Грийнпийс", "Лайф айд". Затова феновете по цял свят ги обичат френетично.
Домът на Боно в Дъблин има висока порта от ковано желязо, на която може да се прочете следният текст: "В божествената служба човек трябва да научи три неща от детето и седем от крадеца. От малкото същество: да бъде винаги щастлив, никога да не бездейства и да реве за всичко, което желае. От джебчията: да бачка по тъмно и ако през първата нощ не се сдобие с желаното, да опита отново през следващата, да обича тези, с които работи, както крадците се обичат помежду си, да е готов да рискува живота си дори за някоя дреболия. И още - да не придава твърде голяма ценност на нещата, дори ако е рискувал живота си за тях, да устоява на всякакви мъчения, но да съхрани своето "аз" и да вярва, че работата му си струва и да не иска да я сменя".
Веднага след U2 в класацията е рок динозавърът Брус Спрингстийн с хората си от E Street Band, спечелил 95 млн. долара. Следва сър Елтън Джон в съвместната си обиколка с Били Джоуел (88 млн. от 31 концерта). Едва след това са поп принцесата Бритни Спиърс и австралийските легенди от AC/DC.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете и вашето мнение - то е важно за нас!

Последователи